KLUBBENS HISTORIE


Fra stiftelsen i 1895 og fram til 2. verdenskrig
Flå idrettslag ble stiftet 16 februar 1895.  Bernhard Ødegård tok initiativ til å starte laget og var lagets første formann fram til 1902. Laget er et av de eldste i Hallingdal, og bare Ål og Hemsedal var stiftet før (1890). Før etableringen av idrettslaget var det relativt stor aktivitet spesielt i hopp. Allerede i 1879 gjorde Flåværingen Thor Fingalsen Løkken seg bemerket som den første halling som deltok i Husebyrennet (forløperen til Holmenkollrennet). Steinar og Arnstein Ormerud skiftet på ledervervet i idrettslaget i perioden 1908 til 1921. Arnstein Ormerud var ved siden av sitt verv i idrettslaget en av lagets beste skihopper. Han var i 1910 kvalifisert til deltagelse i Holmenkollrennet, men måtte melde forfall. På 1920/30 tallet var Erik K Hilde en sentral person i idretten og satt som leder i idrettslaget 12/13 år. Et annet sentralt navn fra denne tiden var Knut Løvstad som var aktiv både i ski og friidrett. I et uttakingsrenn i Solbergbakken i Bærum kvalifiserte han seg til å representere Norge, og han ble nummer 2 i Sverige bare slått av en annen nordmann.  

Aktiviteten i laget var god spesielt i friidrett på 30 – tallet, og det var mange juniorer og seniorer som hevdet seg lang utover Flå og Hallingdals grenser. Mange av disse fikk noe av sine aktive karriere ødelagt pga. andre Verdenskrig, selv om noen fortsatte også etter krigen.

Aktivitet og ledere etter 2 Verdenskrig og fram til 1970
For å starte opp igjen idrettsarbeidet etter krigen var Olav Pedersen den sentrale personen. Han var både aktiv friidrettsutøver, formann i idrettslaget og en periode ordfører i Flå. Han tok bl.a. initiativ til å slå sammen Gulsvik idrettslag, Stavn idrettslag og Flå idrettslag.  Navnet på det nye laget ble Flå idrettslag, men sammenslutningen ble oppløst allerede i 1952.

Aktiviteten etter krigen og fram til i dag har gått opp og ned og har i stor grad sammenheng med ildsjelene i laget og ulike baneforhold. 

Friidrett og til dels fotball hadde brukbare forhold allerede på 30 -tallet med friidrettsbane og fotballbane litt vest for dagens idrettsanlegg. Til tross for brukbar fotballbane hadde laget vansker med å hevde seg og stille A-lag på 40 /50 med unntak av noen kortere perioder. Friidrett og ski var de store idrettene i laget og i langrenn hadde laget deltakere med i bl.a. Holmenkollrennene.

Fra slutten av 40-tallet til slutten av 50-tallet var det særlig 3 ildsjeler som nedla et stort arbeid i idrettslaget både som ledere i idrettslaget, ledere i gruppene som trenere og ikke minst en formidabel dugnadsinnsats.  Det er utrolig mange timer Evert Sørstad, Georg Vold og Ole S. Wold har lagt ned for idretten i Flå.

Fra 1959 til 1962 var det en tillitskrise i idrettslaget – ingen tok på seg ansvaret å være leder, og det førte blant annet til at laget ble strøket fra Norges idrettsforbunds register på grunn av manglende innbetaling av kontingent.

I 1962 kom Knut Korseth til Flå som skoleinspektør, og han gikk inn i idrettsarbeidet med glød, og som den store organisatoren han var fikk han raskt fart på idretten i Flå. Laget ble igjen opptatt som medlem i Norges idrettsforbund, men måtte skifte navn til IL Flåværingen fordi et annet lag hadde overtatt Flå IL navnet. Korseth satte i gang med mange aktiviteter: idrettsplassen ble islagt, og det ble arrangert skøyteløp, fotball, friidrett og langrenn fikk et kraftig oppsving.  Det ble tatt initiativ til bygging av samfunnshus ved idrettsbanen, og planene kom så langt at de var ferdige på tegnebrettet, men planene ble aldri realisert. Knut Korseth fant nok ikke store nok utfordringer i Flå, men har senere satt sport etter seg som skolesjef, ordfører på Lillehammer, fylkesmann i Oppland og en av hovedpersonene under vinter OL på Lillehammer i, og hatt sentrale verv innen Norges idrettsforbund.

Etter Knut Korseths flytting fra Flå sank aktiviteten utover på 60 – tallet, men med et vendepunkt i 1971/72.

Aktivitet i laget fra 1970 og fram mot 2000
I 1973 ble I.L Flåværingen og Gulsvik idrettslag igjen slått sammen til et lag under navnet I.L Flåværingen.

I denne perioden var aktiviteten god både i fotball, friidrett og langrenn. volleyball og i noen år på 70- tallet var det også damelag i håndball. Flåværingen stilte flere år herrelag i Holmenkollstafetten, og var blant Buskeruds ledende friidrettsklubber både i gutte/jenteklassen, junior og seniorklassen. Vi hadde klasseseier I Tyrvinglekene i friidrett, flere krets- og fylkesmestere og deltaker i NM junior. I langrenn var det flere som kvalifiserte seg til hovedlandsrenn, og vi hadde deltaker i junior NM i langrenn. I veteranklassen deltok Gerd Johansen i flere veteran-VM i langrenn med medaljer i alle valører og gode plasseringer bl.a i Birkebeinerrennet.

I denne perioden stod IL Flåværingen i spissen for mange store idrettsarrangement som kretsmesterskap, fylkesmesterskap, Hallinglekene, Flåstafetten, nasjonale terrengløp og Vassfarlekene. Langrennsgruppa arrangert minst et større langrenn på kretsnivå og Flåstafett. Fotballen hadde også en god periode med stabile A-Lag og guttelag som hevdet seg i kretsen. Laget hadde også i mange år herrelag i Volleyball som hevdet seg godt i kretsen

Denne store aktiviteten kan tilskrives mange ildsjeler, men også at laget fikk bedre anlegg, friidrettsbanen med rød stubb og grasbanen for fotball som ble anlagt i 1974, og lysløypa fra 1977 skapte grunnlaget for aktiviteten.  

Det er mange som la ned et stort arbeid på ledersiden, trenersiden og ikke minst med stor dugnadsinnsats i denne perioden: 

Christen Berg, Arne Østdahl, Gunnar Bråten, Henrik Berge, Ove Johansen, Knut Heien, Gunnar Johansen, Odd William Borkamo, Marit Sandaker, Ole Kristoffer Grimeli med flere la ned et stort arbeid over mange år.

På 1990 tallet sank aktiviteten i friidrett, og friidrettsbanen forfalt, og det ble ikke arrangert friidrettsstevner. 

Aktivitet på 2000-tallet fram til 2019
Fotballen har hele tiden, også på 2000 tallet hatt god oppslutning, og det har blitt lagt ned en kjempejobb med å vedlikeholde fotballbanen og opprettholde aktiviteten for barn og unge. Det er flere som har bidratt til denne aktiviteten, men spesielt Magne Østdahl har vært sentral for å skape den stor aktivitet i fotballen både som leder, trener og «banemester».

Håndballen har skapt ny aktivitet i laget, og oppslutningen har vært god. Inger Seterstøen skal ha mye av æren for det som har skjedd innen denne idretten på Flå.

Thonhallen stod ferdig 2014 og her bidro idrettslagets medlemmer med en formidabel dugnadsinnsats på vel 3000 dugnadstimer.

Nye Flå stadion med kunstgras og kunststoffdekke for friidrett stod ferdig i 2018. Her ble det også lagt ned betydelig dugnadsinnsats fra anleggsbransjen i Flå, men også mange timer med manuelt dugnadsarbeid fra idrettslagets medlemmer

Disse anleggene vil betyr mye for det framtidige idrettslivet i Flå.

Thonhallen har betydd mye og tilbyr bedre treningsfasiliteter. Håndball ble etter hvert en «stor» idrettsgren, med flere gutte- og jentelag og et damelag som hevdet seg på kretsnivå. Dette hadde trolig ikke vært mulig å få til uten den kjempeinnsatsen Inger Seterstøen har nedlagt over en lang periode.

Nye Flå stadion innbyr til økt aktivitet og gir barn og unge større muligheter til å kunne realisere sine mål innen friidrett og fotball.

Æresmedlemmer 
Werner Nyborg (friidrettstrener fra Danmark.), Erik K. Hilde, Evert Sørstad, Karl Plassen, Steinar Tollefsrud, Georg Wold, Olav S Wold, Erik B Hilde, Per Enger, Henrik Berge, Gunnar Bråthen, Arne Østdahl, Christen Berg, Ole Kristoffer Grimeli, Magne Østdahl, Inger Seterstøen og Odd William Borkamo.

 
Mange av lagets medlemmer har gått bort, og det er bare Arne Østdahl, Christen Berg, Ole Kristoffer Grimeli, Magne Østdahl, Inger Seterstøen og Odd William Borkamo som lever.